Maraton GNH
Nočna izmena na RF
Maraton GNH
4. 11. 2020 ob 9:42

Prostovoljci iz projekta Misija človek že zbirajo različne dobrine za dobrodelne akcije

Dobrodelni projekt: Misija človek deluje že od leta 2017 – do letos sicer pod drugim imenom, in je letos sestavljen iz 20 dobrodelnih in solidarnih akcij. Več o samem projektu in skrbi mladih prostovoljcev, smo že poročali tukaj

Projekt je sicer zasnovalo in ga sedaj vodi 5 mladih. Maruša Kajzba, študentka Predšolske vzgoje na Univerzi v Mariboru, Ajda Kostevc, študentka dramske igre na AGRFT, ter Kaja Gričar in Ana Polegek, ki končujeta splošno izobraževanje na Gimnazije Celje – Center in seveda Kristjan Veber, s katerim smo se pogovarjali že včeraj. V projektu ponovno sodelujeta tudi Gimnazija Celje – Center s preko stotimi prostovoljci ter Celjski mladinski center – MCC, letos pa projekt prvič  podpira tudi Evropska unija iz Evropske solidarnostne enote.

Vse od decembra do julija 2021 se bo tako zvrstilo 20 dobrodelnih in solidarnih akcij, s tem pa bodo poskušali prostovoljci, vključeni v projekt, pomagati po najboljših močeh ter skušali širiti človeško toplino, ki jo današnji svet še kako potrebuje.

Dobrodelni del projekta je sestavljen iz zbiranja potrošnega materiala za društva, zavetišča, materinske domove in varne hiše. Vsebuje kar 7 večjih dobrodelnih akcij, pri katerih bodo zbirali hrano za živali in ljudi, vse za nego, ustvarjanje, šolo… Zbirali bodo za Varno hišo Palčica, ki skrbi za otroke, kateri so bili deležni fizičnega in psihičnega nasilja, Malo hišo na Pilštajnu, katera pomaga socialno ogroženim družinam, Zavetišču za brezdomce in Materinskemu domu Celje, Društvo za zaščito konj, ki pomaga živalim, ki so jih ljudje zapustili oz. trpinčili. Letos prvič bodo dobrine zbirali tudi za Center za socialno delo Ljubljana in za njihov program za mlade – CONA, v katere so vključeni otroci in mladostniki, ki se soočajo z različnimi psihosocialnimi stiskami in težavami. Akcija zbiranja pa bo letos tudi prvič za društvo Junaki 3. nadstropja, ki vključuje otroke, ki se zdravijo oz. so se zdravili na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani. 

Solidarnostni del projekta je sestavljen iz 13 akcij, kjer bodo prostovoljci skušali deliti človeško toplino in svoj čas. Ta del projekta med drugim vključuje deljenje voščilnic za Gregorjevo po mestu Celje, delitev paketov hrane in dobrin za socialno šibkejše starostnike, obdaritev delavcev na nočni izmeni, delavnice za osnovnošolce na temo medvrstniškega nasilja in še številne druge projekte.

Tri glavne postaje zbiranja so v Celju na Gimnaziji Celje – Center, v Celjskemu mladinskemu centru – MCC in v Poloninih sladkih skrivnostih. Zbirajo pa hrano z daljšim rokom trajanja, tudi prigrizke in sladkarije. Higienske potrebščine in vse za čiščenje, kot denimo čistila, pralne praške in tako dalje, pa tudi potrebščine za ustvarjanje, kot so papir, barve, svinčniki, škarje in podobno. Prav tako se bodo razveselili hrane in potrebščin za živali. (MH, Fotografija: MCC)