Nena
Fantasyjevo popoldne
Nena
18. 10. 2021 ob 9:02

Bo biološko blato služilo kot bogato gnojilo?

Primer dobre prakse iz Švice

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol si je s sodelavci iz občinske uprave, Komunalnega podjetja Velenje in Zavoda Energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško v sklopu enodnevnega obiska ogledal podjetje Erzo v Švici, ki je lastnik tehnologije in proizvajalec opreme za monosežig biološkega blata.

V Mestni občini Velenje namreč že nekaj časa preučujejo sistemske rešitve za nov vir toplotne energije za sistem daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini. Med drugim želijo preučiti tudi potencialno izvedljivost monosežiga in njegov vpliv na okolje, kar bo podlaga za sprejemanje nadaljnjih odločitev v procesu prehoda v brezogljično družbo.

Predstavniki podjetja Erzo so velenjski delegaciji, kot primer dobre prakse, predstavili napravo za monosežig biološkega blata po patentirani tehnologiji EuPhoRe. Produkt monosežiga v postopku termične izrabe blata je s fosforjem bogat pepel, ki ga je mogoče direktno uporabiti kot gnojilo.

Fosfor je eden od temeljnih elementov potrebnih za obstoj življenja in je kot takšen nenadomestljiv. V naravi so zaloge fosforja omejene. Eden izmed glavnih virov fosforja, ki se ga da reciklirati, je odvečno biološko blato, ki nastaja v procesu čiščenja komunalnih odpadnih vod. (BP, foto: MO Velenje)