Maraton GNH
Nočna izmena na RF
Maraton GNH
26. 6. 2024 ob 5:00

Filmski teden Evrope 2024 v Fantasyjevi deželi

foto: Celjski mladinski center
foto: Celjski mladinski center

Poletje je tu, z njim pa tudi Filmski teden Evrope, ki ga že vrsto let organizirajo slovenske regionalne točke EUROPE DIRECT v sodelovanju z lokalnimi partnerji, Centrom Ustvarjalna Evropa, Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji. Filmski teden Evrope v 26 slovenskih mest prinaša 41 brezplačnih filmskih predstav iz sodobne evropske filmske produkcije. Aktivnosti v sklopu Filmskega tedna Evrope so se pričele z začetkom junija, predstave filmov pa si bo moč ogledati vse do septembra. Filmski teden Evrope vsako leto organizirajo vse informacijske točke EUROPE DIRECT po Sloveniji z namenom približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti. VSTOP JE PROST!

V Fantasyjevi deželi si bo v času poletnih počitnic možno na naslednjih lokacijah ogledati:

V atriju Celjskega mladinskega centra (MCC):
- film ŠEPET METULJA, v četrtek, 27. junija 2024, med 19.00 in 21.00 
Mladinski film režiserja Alena Pavšarja je najstniška romantična drama, ki z zgodbo o ljubezni do sebe in drugih sledi velikim sanjam o poslovni poti, premagovanju ovir ter vztrajanju. Gre za njegov drugi celovečerec po prvencu Vloga za Emo izpred devetih let. Film je osvojil dve zlati roli, ki jo Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev podeljuje za 50 tisoč gledalcev.
VSEBINA: Jan, 17-letni navdušenec mehatronike in najstnik avtist. Pridruži se razredu, ki za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju tekmuje v razvoju programske opreme sodobnega prezračevalnega sistema s pogonom na umetno inteligenco. V razredu je tudi privlačna glasbenica in edina punca Tara, ki si prav tako želi zmage. Razred vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka. Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. S pomočjo ambiciozne svetovalne delavke Zarje počasi napreduje v šoli in se zbliža tudi z direktorjem podjetja, ki ga vzame pod svoje okrilje.
- film TRIUMF, v četrtek 4. julija 2024, ob 21.00
VSEBINA: Zgodba sledi Etienneu, igralcu, ki že dolgo ni stal na odrskih deskah. Ta vodi gledališko delavnico za zapornike, katerih nadarjenost ga preseneti. Z njimi se odpravi na turnejo po francoskih gledališčih in tako zaživi svoje sanje. Veliki finale bo njihov nastop v legendarnem pariškem Odéonu. 
- FABIAN ALI KO GRE VSE K VRAGU, v sredo 24. julija 2024, ob 21.00
VSEBINA: Dominik Graf priredi delno avtobiografski avantgardni roman Ericha Kästnerja iz leta 1931, ki so ga nacisti prepovedali in sežgali, v slogovno dovršeno romantično melodramo, prežeto s tesnobo in razočaranjem mladih v politično vse bolj polariziranem svetu.
- POSLEDNJI HEROJ, v četrtek 1. avgusta 2024, ob 21.00
VSEBINA: Nemška veriga hoče postaviti nakupovalno središče na kraju, kjer stoji spomenik partizanskemu junaku. A se herojev sin France temu upre in pripravi spektakularen sprejem za predstavnico švabov, čeprav je Grkinja. Medtem ko se okoli njiju igrajo partizane in Nemce, si Francetova hči Vida z možem Tonijem prizadeva spočeti otroka. V obračunu z okupatorjem pride na dan šokantna družinska skrivnost. Črna komedija o familiji, ki se spopade z zunanjim sovragom, pristane pa v vojni sama s sabo.
- LUZZU,  v četrtek 8. avgusta 2024, ob 21.00
VSEBINA: Prvenec malteško-ameriškega režiserja je univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti, razpet med tradicijo in zahtevami sedanjosti. Film je glavnemu igralcu, resničnemu lokalnemu ribiču, prinesel posebno nagrado žirije na festivalu Sundance. 

V Osrednji knjižnici Celje pri Mišku Knjižku:
- ČAROBNO POTOVANJE NA LUNO, v soboto 17. avgusta 2024, ob 10.00
VSEBINA: Animirani družinski film temelji na podlagi ene najbolj priljubljenih nemških knjig za otroke do danes z naslovom “Peterchens Mondfahrt”. Zgodba filma, v bistvu nemška različica Petra Pana, pripoveduje zgodbo malega Petra, ki se skupaj z majskim hroščem, gospodom Brenčačem in gospodom Spančkom podajo na čarobno potovanje, da bi rešili Petrovo sestrico pred zlobnimi silami Meseca. 

V Kinu Velenje:
- ROBOTOVE SANJE, v petek 26. julija 2024, ob 18.00
Španski animirani film režiserja Pabla Bergerja brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti. Film je hkrati tudi ljubezensko pismo New Yorku. Je nominiranec za oskarja in prejemnik številnih najpomembnejših nagrad za najboljši animirani film leta. 
VSEBINA: New York, iz zvočnikov donijo udarni ritmi osemdesetih. Pes preživlja večere enolično in osamljeno – večerja iz mikrovalovke, brezciljno preklapljanje TV-programov. Ko zagleda reklamo za robotskega spremljevalca, ne pomišlja dolgo in zavrti telefon. Paket z Robotom je kmalu pred njegovimi vrati. Pes in Robot v trenutku postaneta neločljiva. Nato pa zadnji poletni dan na plaži spremeni vse. Animirani film uspe brez besed naslikati barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in o izgubi. Naj te film odpelje v svet prijateljstva brez besed!
- SESTRE V SAVNI (Smoke sauna sisterhood), v petek 2. avgusta 2024, ob 20.30 
VSEBINA: V temi parne savne nekje na estonskem podeželju si ženske izmenjujejo najgloblje skrivnosti in intimne izkušnje, spirajo sram s telesa in v skupnosti iščejo moč ... Dobitnik nagrade za najboljšo režijo v sekciji svetovnih dokumentarcev na festivalu Sundance. 

V Mladinskem centru Žalec:
- NE POZABI DIHATI, v četrtek 18. julija 2024, ob 21.00 
VSEBINA: Petnajstletni Klemen odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje s prelepo vrstnico Sonjo, kar pri Klemenu sproži naval nasprotujočih si čustev.

Evropski filmi, ki bodo na ogled, so prejemniki podpore podprograma Ustvarjalna Evropa: MEDIA za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije ali pa so bili uvrščeni v izbor za evropsko filmsko nagrado občinstva LUX, ker so z odpiranjem družbenih in političnih vprašanj posegli v središče evropske javne razprave. Film je namreč kot medij množične kulture idealna platforma za razprave ter razmišljanje o prihodnosti Evrope.