20. 4. 2025 ob 6:27
Koliko časa po veliki noči so pirhi še užitni
Foto: pixabay
Rok uporabnosti trdo kuhanih jajc je morda celo daljši, kot bi pričakovali. A pozor – pri velikonočnih jajcih je lahko precej drugače, saj jih mnogi hranijo na sobni temperaturi, na primer kot dekoracijo sredi mize. To pa je že lahko problematično.
Trdo kuhana jajca, ne glede na to, ali so pobarvana ali ne, imajo krajši rok uporabe kot surova jajca. Med kuhanjem se zaščitna plast na lupini uniči, kar omogoči mikroorganizmom lažji dostop do notranjosti jajca. Zato ameriška uprava za hrano in zdravila priporoča, da trdo kuhana jajca porabimo v roku enega tedna, če so pravilno shranjena – torej v hladilniku.
Če so bili pirhi več časa na sobni temperaturi – na primer kot dekoracija na mizi ali v košari –, je njihova užitnost lahko vprašljiva. V tem primeru velja pravilo, da jajce ne sme stati na sobni temperaturi več kot dve uri. Če je bil izpostavljen višjim temperaturam dlje časa, je bolj varno, da ga ne zaužijemo.
Torej, če želite pirhe tudi pojesti, ne le občudovati, jih po barvanju čim prej shranite v hladilnik.
Kako prepoznamo pokvarjeno jajce?
Obstaja preprost način, kako preveriti, ali je trdo kuhano jajce še užitno: uporabite svoj nos. Če jajce oddaja neprijeten, žarek vonj, je to jasen znak, da ni več varno za uživanje. Prav tako bodite pozorni na spremenjeno teksturo – če je jajce sluzasto, gumijasto ali čudno obarvano, ga brez pomisleka zavrzite.
Kaj lahko naredimo s pirhi, preden jim poteče rok?
Če imate preveč pirhov, jih lahko porabite na različne načine – narežete jih v solate, pripravite jajčni namaz, dodate jih v sendviče ali uporabite kot dodatek k juham in rižotam. S tem zmanjšate količino odpadkov in izkoristite praznično hrano do zadnje lupine. (N1info)